Jag tror mig ha hittat en källa till förvirring. Det är ett tankefel som har ställt till det för mig många gånger och det har med relationer att göra.

Ska vi ta i hand när vi ses? Eller ger vi varandra en kram? Om kramar är ok, hur långa får de vara och hur ofta får de ges? Får vi ta i varandra på andra sätt? Är det ok att gå arm i arm?

Vilka samtalsämnen är tillåtna? Finns det sådant som är för privat, som sex, relationer eller barndomsminnen? Hur är det med politik och religion? Går det bra? Eller ska vi nöja oss med vädret och kanske lite storslalom?

Hur ofta ska vi träffas? Om vi ses varje dag, blir det för mycket? Och hur sällan är för lite? Finns det en gräns när vi lika gärna kan säga upp kontakten?

Är det ok att hälsa på oanmäld eller ska man ringa först? Bör vi kanske inte umgås alls på tu man hand? Kanske på jobbet eller gymmet räcker?

Det verkar finnas massor med regler som vi förhandlar fram. Är det inte fascinerande att vi reder ut allt det här utan att egentligen prata om det? Vi tar det som det kommer och väljer det som fungerar bra. Först om det blir några större krockar eller missförstånd tar vi en diskussion.

Det är förstås inget konstigt med det. Vi behöver utforska relationen och tillsammans komma överens om vilka regler vi vill ha för att kunna umgås smidigt. Det går ju inte att hålla på och förhandla om allting hela tiden. Det blir jobbigt.

Så, å ena sidan definierar vi varje relation och låter den bli unik. Å andra sidan finns det också en massa generella definitioner, som ”vän” och ”ihop” som vi använder för att benämna våra relationer med. Orden är förstås bra att ha, men kanske mest när man ska beskriva relationen för någon utomstående. Det är smidigt och enkelt, men inom en relation räcker det inte långt.

Detta är källan till min förvirring. Jag har blandat ihop den definition man förhandlar sig fram till med tankarna om hur en relation som beskrivs med ett visst ord ska vara. Du och jag är ju fria att komma överens om hur vi ska ha det och inte behöver vi styras av de ord vi sedan använder.

En guldstjärna till den som orkat läsa ända hit. =)