äldst, yngst eller mittemellan

Är du en pliktskyldig, ansvarstagande och målinriktad storebror, en otålig, rebellisk och artistisk lillasyster eller kanske ett medlande och flexibelt mellanbarn? Elisabeth Schönbeck menar i sin bok Äldst, yngst eller mittemellan, utgiven på Forum bokförlag i september 2008, att den roll som våra föräldrar spelar för hur vi formas under uppväxten ofta överskattas; Det finns något annat som är mycket mer avgörande, nämligen relationen till syskonen.

I en över 200 sidor lång resa introducerar Schönbeck oss på ett lättförståeligt sätt till syskonforskningen. Storasyster som hon är, förklarar hon sakligt och tålmodigt att inte bara vår placering i syskonskaran, utan även skillnader i syskonens ålder och kön spelar roll för hur vår personlighet formas, vad som blir viktigt för oss här i livet, vilka yrkeseval vi gör och hur vi väljer och fungerar med en partner.

Till exempel berättas om Walter Tomans undersökning av 2300 tyska par som gift sig och skaffat barn tillsammans. I de fall där en storasyster gift sig med en lillebror eller en storebror med en lillasyster fann han inte ett enda skilsmässofall. När en storebror till enbart bröder gift sig med en storasyster till enbart systrar var det dock tre gånger så vanligt med skilsmässa som i allmänhet.

Jag gillar Schönbecks tydliga berättarteknik, men ibland går det till överdrift. När jag för femte gången läser att ett mellanbarn i praktiken kan fungera både som ett äldsta och yngsta syskon beroende på hur stora ålderskillnaderna mellan syskonen är kan jag inte låta bli att sucka för mig själv. Jag förstod första gången och om jag inte hade gjort det hade det antagligen inte hjälpt att precis samma sak sägs på precis samma sätt ytterligare en gång.

Sammanfattningvis är det dock en intressant och trevlig läsning. Jag kan varmt rekommendera den till dig som funderar på hur din placeringen i syskonskaran kan ha påverkat den du är och de val du har gjort här i livet.