vem är det som bestämmer i ditt liv?

Jag sitter på en disputation, men istället för att lyssna på utfrågningen, som nu har pågått i över en timma, plockar jag fram min laptop och skriver om fördelarna med mindfulness, det vill säga att vara medvetet närvarande. Dubbelmoral? Nej, inte nödvändigtvis. Enligt Åsa Nilsonne, författare till Vem är det som bestämmer i ditt liv?, handlar mindfulness om valfrihet. Att vara medvetet närvarande är att vara medveten om alla de tankar, känslor och intryck som intar den inre scenen. Med den medvetenheten följer valfrihet. Om jag känner att jag vill vara i det rum där jag är kan jag välja att vara det, om jag känner att jag vill skriva om mindfulness kan jag göra det och om jag känner båda samtidigt kan jag fundera på hur jag ska hantera det. Min lösning är att sätta mig längst bak i lokalen, där mitt knappande stör så lite som möjligt, och börja skriva.

Åsa Nilsonne är psykiater, psykoterapeut och professor på Karolinska Institutet i Stockholm. För allmänheten är hon antagligen mest känd för sina kriminalromaner om polisen Monika Pedersen. Nu använder Nilsonne istället sin erfarenhet av mindfulness från dialektisk beteendeterapi för att skriva en bok om medveten närvaro. För människor med stor ångest eller smärta kan friheten att fokusera på något annat vara en väg till bättre livskvalitet, men Nilsonne menar att den valfriheten kan betyda mycket för oss alla.

Det märks att psykoterapi till stora delar är ett pedagogiskt arbete; Nilsonne är van att förklara på ett enkelt och tydligt sätt. Precis som Anna Kåver, författare till Att leva ett liv, inte vinna ett krig, använder hon gott om liknelser och exempel. Språket flyter bra, bortsett från några förargeliga särskrivningar som antagligen inte får alla att hoppa lika högt som jag gör.

Om du är nyfiken på hur mindfulness kan användas för att förhålla sig till bland annat sin kropp, det förflutna, framtiden, andra människor och sömnlöshet så kan jag varmt rekommendera Åsa Nilsonnes bok. Boken är utgiven på förlaget Natur & Kultur och kom i sin andra utgåva 2007.