vem är det som bestämmer i ditt liv?

Jag sitter på en disputation, men istället för att lyssna på utfrågningen, som nu har pågått i över en timma, plockar jag fram min laptop och skriver om fördelarna med mindfulness, det vill säga att vara medvetet närvarande. Dubbelmoral? Nej, inte nödvändigtvis. Enligt Åsa Nilsonne, författare till Vem är det som bestämmer i ditt liv?, handlar mindfulness om valfrihet. Att vara medvetet närvarande är att vara medveten om alla de tankar, känslor och intryck som intar den inre scenen. Med den medvetenheten följer valfrihet. Om jag känner att jag vill vara i det rum där jag är kan jag välja att vara det, om jag känner att jag vill skriva om mindfulness kan jag göra det och om jag känner båda samtidigt kan jag fundera på hur jag ska hantera det. Min lösning är att sätta mig längst bak i lokalen, där mitt knappande stör så lite som möjligt, och börja skriva.

Åsa Nilsonne är psykiater, psykoterapeut och professor på Karolinska Institutet i Stockholm. För allmänheten är hon antagligen mest känd för sina kriminalromaner om polisen Monika Pedersen. Nu använder Nilsonne istället sin erfarenhet av mindfulness från dialektisk beteendeterapi för att skriva en bok om medveten närvaro. För människor med stor ångest eller smärta kan friheten att fokusera på något annat vara en väg till bättre livskvalitet, men Nilsonne menar att den valfriheten kan betyda mycket för oss alla.

Det märks att psykoterapi till stora delar är ett pedagogiskt arbete; Nilsonne är van att förklara på ett enkelt och tydligt sätt. Precis som Anna Kåver, författare till Att leva ett liv, inte vinna ett krig, använder hon gott om liknelser och exempel. Språket flyter bra, bortsett från några förargeliga särskrivningar som antagligen inte får alla att hoppa lika högt som jag gör.

Om du är nyfiken på hur mindfulness kan användas för att förhålla sig till bland annat sin kropp, det förflutna, framtiden, andra människor och sömnlöshet så kan jag varmt rekommendera Åsa Nilsonnes bok. Boken är utgiven på förlaget Natur & Kultur och kom i sin andra utgåva 2007.

7 svar på “vem är det som bestämmer i ditt liv?

  1. Läser och nickar. Fast ibland hjälper det inte så mycket att vara medveten om vad man tänker. Man upptäcker bara en massa motstridiga viljor…

  2. Ja, det motstridiga är verkligt och boken handlar till stor del om att hantera den verkligheten. En av de tekniker som föreslås är att variera tidsperspektivet. Ett sviket löfte kan kännas som en katastrof om man tänker på alla de gånger man har blivit sviken och kommer att bli det. I det fallet kan det vara mer konstruktivt att bara tänka på det som hänt just nu; Det är ju inte samma person som har svikit alla de andra gångerna och om det bara hänt en gång kan det vara ett missförstånd eller liknande som ligger bakom.

    I andra fall, till exempel om man vill sluta röka, kan det vara mer funktionellt att ha ett längre tidsperspektiv. Istället för att bara fokusera på det sug efter en cigarett som man känner just nu kan man påminna sig om hur det känns att än en gång misslyckas med något som man verkligen vill. Genom att variera tidsperspektivet kan man alltså ge de olika känslorna olika stort spelrum, vilket kan göra att man känner sig lite mindre kluven och får lättare att välja.

  3. Mm. På något sätt måste man komma fram till sitt val, hitta en princip. Kommer att tänka på mammas 80-årsdag, när jag både ville och inte ville åka iväg (eftersom jag kände att jag behövde vila). Argumenten fladdrade runt i mitt huvud, ungefär som höstlöven i stormen igår. Jag kunde inte bestämma mig, men antagligen vägde det lite mera för, eftersom jag ändå började göra vissa förberedelser, liksom för att testa hur långt jag kunde komma… :)

  4. Jo, men det är nog precis det som är bokens budskap: Det lönar sig att ha lite perspektiv på den inre scenen och fundera på hur det som utspelar sig där påverkar en och vad man kan göra för att bjuda in vissa aktörer och inte bry sig så mycket om andra.

Kommentarer är stängda.