grundläggande fetischism, 1p

Jag kan inte så mycket om fetischism, men för den som kan ännu mindre så kommer här en introduktionskurs. Om det är något som verkar tokigt eller om jag missar någon viktig poäng är det bara att hojta till.

Inom religionen är en fetisch ett föremål som är föremål för dyrkan eller tillbedjan. Ordet fördes över till det sexuella området i slutet av 1800-talet och används sedan dess även för att beteckna föremål med sexuell laddning.

Vanliga sexuella fetischer är skor, underkläder, korsetter, uniformer och andra klädesplagg. En variation på temat är att tända på klädesplaggets material istället för funktion. De klassiska fetisch-materialen är päls, sammet, siden och fjädrar, något som har utökats med gummi, lack och läder på senare år. Slutligen inkluderas också partialism, det vill säga sexuell fixering vid fötter, ben, hår, bröst eller andra kroppsdelar.

Det verkar också vara stor variation på vilken roll som fetischen spelar. Somliga tänder på att partnern bär fetischen och andra på att klä sig själva med sin fetisch. Ett exempel på det sistnämnda är transvestitisk fetischism, då någon tänder på crossdressing. För en del är fetischen något som gör partnern mer attraktiv eller som ger krydda åt den sexuella leken, för andra är fetischen upphetsande i sig, även utan en partner närvarande.

Fetischism verkar vara betydligt vanligare hos män än kvinnor. Enligt Folkhälsoinstitutets sexualvaneundersökning Sex i Sverige från 1996 har varannan man men bara var femte kvinna någon gång blivit sexuellt upphetsad av föremål som skor eller underkläder. När det gäller partialism hittar jag inga siffror, men har en känsla av att även det är vanligare hos män än kvinnor. Då verkar fetischen även vara kulturellt betingad; Västerländska män är fixerade vid stora bröst och afrikanska män vid stora bakar.

Man kan inte annat än förundras över den mänskliga sexualitetens stora variation!

12 svar på “grundläggande fetischism, 1p

 1. Tack för lektionen!

  Då har jag ”uniformsfetischism”, tittar gärna på män i uniform, men det behöver inte vara polis, brandmän, flygkaptener eller militärer, byggjobbare går alldeles utmärkt de med. :-) Helt enkelt män i arbetskläder! (om det nu inte är vanliga kostymnissar, för de ger mig inget extra, alltså kläderna, det finns trevliga män i kostym med)

  Eftersom tydligen kroppsdelarna också räknas in så har jag även en fetischism för bringor…

 2. Mysigt! =) Ett intresse för uniformer kan också höra ihop med en förtjusning för män med makt, men när du inkluderar byggjobbare misstänker jag att det inte är så för dig?

 3. Men var går gränsen mellan att var förtjust i något(eller någon del av människor) och fetischism? Om det finns en gräns?

 4. Det, bless, för oss in på ett annat mycket intressant område, nämligen sexuell identitet. =) En del upplever att deras fetischistiska läggning är en del av deras identitet. De är fetischister. Den upplevelsen är inte nödvändigtvis kopplad till graden av utlevelse eller fascinationens styrka. Därför tycker jag att var och en själv måste få avgöra om deras förtjusning är fetischism eller ej.

 5. Intressant! Själv tror jag inte jag har någon speciell fetisch. Visst är det så att underkläder och andra saker kan få mig att tända till lite extra på en tjej, men ”rätt” tjej kan samtidigt vara extremt sexig även om hon har osexiga kläder (hmm… min fetisch kanske är just osexiga kläder, jag får fundera vidare på det…)

  Ditt inlägg för dock mina tankar till ett avsnitt av 100 Höjdare som visades i höstas. Om du såg avsnittet kommer du säkert ihåg. Kvinnan som intervjuades var ”objektum sexuell” (tror jag det hette) och hade en stark dragning till staket och murar. Hon hade ingått någon form av äktenskap med Berlinmuren. I hennes säng hade hon en liten modell av Berlinmuren som hon tydligen hade sex(!?!) med. Bredvid sängen stod också en bit av ett staket hon var lite små kär i. Nu snackar vi fetisch.

  I de lite mer kända fetischerna som du nämner så handlar det väl vanligtvis om att kläder eller andra objekt förstärker någon form av sexuell attraktionskraft hos personen som bär dem. Dock är det ju fortfarande personen som bär kläderna man dras till. I fallet med staket-kvinnan är ju det tvärt om. Det intressanta här var ju att hon var inte ett dugg intresserad av människor (som t.ex. klängde lite sexigt på ett staket) utan av objektet som sådant.

  Som sagt, vi har nog lite att jobba på innan vi förstår hur människan funkar.

 6. Välkommen hit pli! Ofta är det sådana där extrema men otroligt ovanliga varianter som uppmärksammas, åtminstone i sensationsjournalistiken. Det ger en missvisande bild av vad fetischism är, vilket kan göra det svårt för den som upptäckt en mer vanlig och mindre extrem fetischistisk läggning hos sig själv att acceptera den. Man är rädd för att vara konstig eller till och med psykiskt sjuk. Jag önskar att det fanns fler positiva förebilder.

 7. Visst kan makt vara sexigt i vissa fall, men helt avtändande i andra sammanhang.

  Jag har själv tänkt på det, men eftersom byggjobbarna är lika intressanta och att de inte har samma ”maktstatus” som de andra yrkeskategorierna jag nämnde, så har jag inget bra svar. =)

 8. hihi, jag kan bara skratta och hålla med. Det måste vara en man i kläderna…

  Humn, är just flintskalliga män en fetish, eller är det som bröst på kvinnor… ?
  :)

 9. En flint, liksom kvinnobröst, kan absolut vara föremål för sexuell förtjusning och kan då, om man vill, räknas som en fetisch. =)

Kommentarer är stängda.