checklista för sunda kärleksrelationer

Följande checklista för sunda kärleksrelationer hittade jag i boken Varför väljer jag alltid fel partner? av Eva Rusz:

 1. Jag har rätt att få känna mig lugn, trygg och säker i en relation.
 2. Jag har rätt att förvänta mig en god framtid.
 3. Jag har rätt att få veta vilka värderingar min partner har.
 4. Jag har rätt att få uttrycka mina egna behov, mina tankar och känslor utan att bli bestraffad för det.
 5. Jag har rätt att få ta del av sådant min partner gör och som rör oss och vår relation.
 6. Jag tar eget ansvar för hur min relation kan bli. Jag säger ifrån om något inte motsvarar mina behov eller förväntningar.
 7. Jag har rätt att säga nej till sex, om jag inte just då vill eller orkar.
 8. Jag accepterar inte fysisk, sexuell eller psykisk misshandel.
 9. Jag har rätt att kräva att min partner visar mig respekt och acceptans.
 10. Jag har rätt att ha ett socialt liv vid sidan av vår relation, där jag kan lära och växa.
 11. Jag har rätt att avsluta min relation om den inte motsvarar mina behov.
 12. Jag anser att samma ”rättigheter” ska gälla även för min partner.
 13. Jag är en person som har rätt att välja vem jag vill leva med, inte bli vald.

Första gången jag läser igenom listan får jag nästan tårar i ögonen. Jag tror inte mina ögon. Kan jag verkligen få allt det där? Jag blir bedrövad och känner mig sorgsen för allt jag har stått ut med, men samtidigt hoppfull inför framtiden och känner hur otrolig skönt och värmande det är att höra någon säga, även om det bara är en bok, att jag förtjänar en relation med allt detta.

Andra gången läser jag mer noggrant och tänker igenom vad de olika punkterna säger. Det är förstås inget konstigt eller märkligt med någon av dem. Tvärtom är de rätt självklara.

Ändå har jag inte haft någon kärleksrelation där alla punkter har varit uppfyllda. Punkterna 8, 10, 11 och 12 är de enda som jag inte någon gång har tummat på och det är antagligen bara för att jag inte har haft någon partner som velat det.

Kanske är det svårt att förstå varför jag har stått ut, men jag har helt enkelt inte tänkt och resonerat kring kärleksrelationer på det här sättet. Jag har gått på känsla utan att veta hur en sund kärleksrelation ska kännas.