otrohet

Supergirl och jag hade en diskussion om otrohet i lördags. Hon menade att det är vanligare att män är otrogna och att det beror på att män har lättare att skilja på sex och kärlek. Jag har hört det förut, men kan det verkligen stämma?

Folkhälsoinstitutets sexualvaneundersökning Sex i Sverige, som finns sammanställd på RFSUs hemsida, är en guldgruva. Där finns följande att läsa om otrohet:

38% av männen uppger att de när de varit gifta eller sambo har varit sexuellt tillsammans med någon annan än den stadiga partnern. Bland kvinnor är det 23% som har sådana erfarenheter.

Om man bortser från att inte alla par använder detta som definition på otrohet, så verkar det som att Supergirl har helt rätt.

Först tänker jag att det inte går ihop. Skulle ett litet antal otrogna kvinnor alltså vara otrogna med ett stort antal otrogna män?

Sedan inser jag att det finns flera andra möjliga lösningar. En skulle kunna vara att männen är otrogna med varandra, även om jag har svårt att tro att det skulle kunna förklara hela skillnaden, och en annan är att det förstås finns gott om singlar att vara otrogen med.

Nästa fråga är varför det är så stor skillnad? Samma undersökning rapporterar:

Kvinnor ansluter sig i större utsträckning än män till åsikten att man bara ska ha samlag med den man är kär i. I åldern 18-24 år sympatiserar dubbelt så många kvinnor som män med det synsättet.

Därmed står det 2-0 till Supergirl i ämnet otrohet. =)

2 svar på “otrohet

  1. Hon verkar smart den där supergirl haha!
    Det är lika bra att du lär dig det, jag har alltid rätt, nåja kanske inte alltid.

    Väldigt intressant undersökning du hade länkat till.

  2. Jag tror att hon är smartare än vad hon själv vet om, men berätta inte det för henne. Det skulle kunna påverkar hennes ödmjuka sätt. :D

Kommentarer är stängda.