relationsord

Hur gör man om det inte finns några bra ord för att benämna en viss relation? Kanske du och jag har skapat något vi tycker fungerar bra, tillsammans och i de liv vi lever? Men så frågar någon vad vi har för relation och vi upptäcker att vi inte riktigt vet vad vi ska svara.

En variant är att tänja på gränserna för gamla begrepp. Det finns redan en del tänjningar, som kramkompis, knullkompis, öppet förhållande eller varför inte ”lekkamrat”? Och räcker det inte med ett extra ”knull” eller ”öppet” kanske man kan lägga till fler ord? Fast risken är förstås att det växer ut och slutar i något som liknar ett walesiskt bynamn. Det finns ju en humor i det, om än en rätt otymplig sådan.

Polysarna har ett intressant tillvägagångssätt. De tar gamla ord, som triad, kedja, linjär och satellit, och ger dem ny innebörd i relationssammanhang. Kul och antagligen helt adekvat!

Ytterligare en väg att vandra är den som relationsanarker väljer att gå. De säger att de inte överhuvudtaget definierar sina relationer. Jag har inte riktigt förstått vad det betyder, men gissar att det handlar mer om att inte sätta namn på saker och ting än att krama om någon som inte vill. Tanken är intressant, men gör nog inte omgivningen mindre förvirrad.

5 svar på “relationsord

  1. Det är sjukt svårt det där med att def. sina rellationer. Då främst kärleksrellationer. Jag önskar att man inte hade det där behovet av att sätta en etikett på det. Det skulle vara väldigt mycket enklare då. Det verkar skrämma slag på folk att sätta en etikett på saker.
    En kompis till mig har dejtat en tjej i två månader, de hörs varje dag och träffar inte andra, men på frågan om hon är en flickvän är svaret blankt nej. Varför? jo för att det skulle bli så seriöst då.

    Jag skulle förklara vad skitstöveln var för mig för en kompis. Pojkvän- nej! Vän- nä, mer än så. KK- låter så grovt och mer än så är han ju. Det blev älskare efter noga övervägande. Låter grymt vuxet och lite kinky. sen att vi inte har sex är en helt annan historia :)

  2. Det var lite oväntat, Supergirl, att kalla Skitstöveln för älskare, men jag förstår hur du tänker, och när du väl har sagt det känns det rätt i prick, ja, bortsett från sexet då. Vad tror du att han skulle säga att du är för honom?

  3. Ordet väninna använder sig en av mina manliga vänner av för att beskriva sina ”älskarinne” relationer. Mer än älskarinna men mindre än flickvän. Å andra sidan har jag svårt för att hitta rätt ord för relationen pojkvän. Är man över 25 är man inte pojk/flickvän längre. Är man heller inte sambos är det svårt. Jag säger min man, vilket resulterar i att folk tror jag är gift. Särbo är kanske rätt vuxna ord…?

  4. Välkommen hit Barbona! Nej, det är inte lätt att hitta bra ord. Man får väl ta något som känns lite mindre dåligt än alla andra.

  5. Jag frågade honom faktiskt, han svarade att jag var en av hans bästa vänner som han tyckte väldigt mycket om. Att jag var en av de få människor som han litade på till 100%. Det var väldigt fina ord, tycker iaf jag.

Kommentarer är stängda.