varannan man psykiskt frisk

I helgen antogs samtliga motioner om BDSM och fetischism på RFSUs kongress. Jag skrev om dessa motioner i februari då jag rapporterade att varannan man är psykiskt sjuk. Det innebär att RFSU nu arbetar för sexuellt likaberättigande även för utövare av BDSM och fetischism. RFSU ska verka för borttagande av sadomasochism och fetischism som psykiska sjukdomar i Socialstyrelsens klassifikation, motverkande av fördomar kring BDSM och fetischism, samt utredning av hur ett rättsskydd kring BDSM- och fetischutövare skulle kunna se ut.

Mycket bra, tycker jag.

4 svar på “varannan man psykiskt frisk

  1. Ja, väldigt viktigt att det blir en dialog och att frågorna lyfts upp och tas på allvar. Ska bli intressant att följa och spännande att se var e kommre att sätta gränser och hur de sätter gränser. T ex en oerhört svår fråga det där med hur SM och hur de fysiska skador som uppstår inom ramen för frivillighet kommer att behandlas juridiskt. Som jag förstår det nu, kan kontrakt av alla former (även affärsmässiga o dyl) rivas upp om det kan på visas att den svagare parten varit i beroende ställning till den starkare. Hur påverkar det de kontrakt som utövare inom BDSM, som jag fått förklarat, skriver med varandra? Oerhört intressant att se vad som kommer ut av det här. Det är en fråga som spänner över så mycket.

  2. Jag får erkänna att jag inte är insatt i den juridiska problematiken men jag kan tänka mig att det finns en hel del att fundera kring.

    Om det är så kallade slavkontrakt och liknande du syftar på så är min gissning att det trots allt är ganska få BDSM-utövare som roar sig med sådant. Eftersom slaveri är olagligt i Sverige utgår jag ifrån att sådana kontrakt inte är juridiskt giltiga och det finns nog ingen som är intresserad av att de ska vara det heller. Det är inte det som är poängen med dem.

  3. Nej jag menade sådan kontrakt som Kettingtjejen beskrivit för mig, där det står hur vad den som är undergiven kan tänka sig att gå med på. T ex vilken sorts smärtsamma upplevelser och till vilken grad, som jag förstår det hela. En av anledningarna, jag tolkade henne, till dessa kontrakt var att den som erhållit skada, själv skulle bära ansvaret för sin skada och inte först kunna be om att bli slagen, sedan anklaga den slående för misshandel. Det var mer dessa kontrakt jag hade i tanken. Slavkontrakt hade jag ingen aning tanke på att de fanns ens. Det är ju inte min läggning så jag är inte så vidare hemma i nomenklatur och sedvänjor.

  4. Och min kunskap är passiv; Som vanligt har jag läst mig till det jag kan. Du får fråga Kettingtjejen, men jag tror att hon syftar på slavkontrakt.

    Hur som helst, jag hittade några ord på Subspace om kontrakt och dess eventuella juridiska giltighet. Det som en domstol verkar ha att avgöra vid en anmälan av misshandel är dels om kontraktet strider mot svensk lag och dels om någon har tvingats att skriva under det, precis som du säger.

Kommentarer är stängda.