boken om känslor

Min brorsdotters favoritbok är Boken om känslor av Per José Karlén. Det är nog ingen slump att hennes föräldrar har köpt den åt henne just nu; Det verkar inte vara lätt att vara tre år gammal och känna hur känslorna krockar med varandra och sliter åt olika håll på en och samma gång.

Det är en fantastisk bok med luckor och utvik och många tänkvärda budskap, som att du mår bättre om du berättar för andra vad du känner och att ibland kan man se vad andra känner, men inte alltid och då får man fråga. Det värmer gott att treåringar idag får lära sig vad det tog över 35 år för mig att luska ut.

Bokens slutkläm är att ju mer kärlek man ger desto mer får man tillbaka. Tanken är fin och på ett sätt är det också sant, men det räcker ju inte; För att få måste man välja att ge till den som vill ha ens kärlek och som vill ge tillbaka. Det är ett för avancerat budskap för en treåring, men kanske ett uppslag till en uppföljare för de lite äldre barnen?

Så om ni inte har läst boken kan jag varmt rekommendera den både för små och stora barn, som det brukar heta.