åtgärdsprogram

När jag började fundera på hur jag skulle kunna förändra de sex komponenter som jag har identifierat i mitt schema upptäckte jag till min förvåning att jag redan har påbörjat arbetet. Insikten stärker mig och bekräftar en av mina positiva automatiska tankar; Stöter jag på problem så löser jag dem.

Det finns flera personer som förtjänar kredit och har min tacksamhet för att ha stöttat och inspirerat mig, men denna gång ger jag mig själv kredit för att ha gett mig ut på jakt efter nya tankesätt.

Mitt åtgärdsprogram är:

 1. Jag vill undvika att göra sådant som får mig att känna mig duktig och istället göra sådant som känns lustfyllt.

  Ett exempel är att jag la musikintresset på hyllan förra sommaren efter att ha insett att det var starkt förknippat med prestationer.

 2. Jag vill vara mig själv närmast och därmed mindre anpassningsbar och självuppoffrande.

  Jag har nyligen upptäckt att om jag låter bli att vänta på att andra uttrycker sina behov utan istället är själv först ut på plan så blir jag mindre självuppoffrande.

 3. Jag vill välja bort förhållanden som inte svarar mot mina behov.

  Så har jag nog alltid tänkt, men problemet är att jag har gått på känsla utan att veta hur det känns när mina behov är uppfyllda. Nu har jag en checklista för sunda kärleksrelationer till min hjälp.

 4. Jag vill ta mer plats och berätta vad jag känner och tänker, även om inte någon frågar.

  Den resan började på en frågespalt om sex och samlevnad som jag hittade på nätet i december 2005. Sedan dess har min vandring fört mig via flera forum och communities till denna blogg. Jag upptäckte fort hur bra jag mår av att uttrycka mig och har därför börjat leta efter människor som klarar av att möta mig i mina funderingar.

 5. Jag vill umgås med människor som respekterar och accepterar mig som jag är.

  Sedan förra hösten har jag börjat välja umgänge på ett nytt sätt: Jag gör saker tillsammans med människor som möter mig med ett glatt ja när jag föreslår något och låter kontakter med de som alltid velar rinna ut i sanden. Mitt syfte var att få känna mig mer bekräftad men en bieffekt är att jag nu känner att alla mina vänner bemöter mig med respekt och acceptans.

 6. Jag vill stanna kvar och ta konflikter.

  Min impuls att lägga benen på ryggen när jag uppfattar någon som aggressiv är mycket stark, men jag har börjat hitta knep för att hantera det. Ett sådant knep är att kommunicera via epost. Nätet filtrerar bort kroppsspråk, ansiktsuttryck och tonfall, vilket gör det lättare för mig att stanna kvar när någon visar negativa känslor. Bland annat vågade jag i nyårsskiftet för första gången lyssna på min brors berättelse om hur det kändes att växa upp med mig som storebror.