pervers

För den som vill veta mer om fetischism eller andra mindre vanliga sexuella läggningar kan jag rekommendera Pervers? av Anna Bäsén och Niklas Långström. Boken kan beskrivas som en populärvetenskaplig uppslagsbok om sex utöver det vanliga. I sex kapitel berättar författarna om voyeurism, exhibitionism, fetischism, transvetism / transvetitisk fetischism, sadomasochism och pedofili. Dessutom finns också kortare presentationer av 36 andra sexuella läggningar, från asfyxofili (sexuell upphetsning genom andningskontroll) till zoofili (sexuellt intresse av djur).

Boken innehåller också två reportage där författarna skildrar besök på Club Par i hjärter och Club Sade. Dessutom finns inte mindre än 20 intervjuer i vilka vi lär känna vanliga människor med mindre vanliga sexuella intressen. Dessa intervjuer avmystifierar och skapar medkänsla. De är utan tvekan bokens största styrka.

Författarna har en ambition att berätta om forskning och om olika vetenskapliga teorier som försöker förklara sexualitetens uppkomst. Den tragiska sanningen är dock att det inte finns så mycket kunskap kring sexualitetens alla variationer och kring hur sexualitet skapas, oavsett om den är ovanlig eller ej. Den forskning som presenteras känns omogen och ibland full av vilda teorier som inte skulle gå att verifiera ens om det hade funnits forskningsmedel till den typen av forskning.

Nej, bokens styrka är som sagt mötena med de vanliga människorna med de mindre vanliga sexuella läggningarna.

4 svar på “pervers

  1. Jag tyckte om den och främst då intervjuerna. Samtidigt tror jag att omdömena har varit delade. Den erfarne utövaren tycker nog att den är lite ytlig och hittar nog inte så mycket matnyttigt.

  2. En bok bra för den som vill bli upplyst om vad andra kanske sysslar med och vad man kanske själv sysslar med utan att veta att det är en sexuell läggning kanske?

    Usch det var en tramsig kommentar!
    Ville skriva något intellektuellt men eftersom jag inte är i samma smarta och verbala klass som du, så känns det dömt att misslyckas – är glad ändå =)

  3. Det var väl ingen tramsig kommentar heller. Tvärtom tycker jag att det är en mycket bra beskrivning av vad boken är bra för!

    Du är alltid välkommen att lämna kommentarer, Hossan. Känn inte att du behöver vara på något särskilt sätt. Var dig själv bara! =)

Kommentarer är stängda.