undergiven

Har du någon gång fantiserat om att vara hjälplöst utlämnad i en annan människas våld? Finns det något spännande i att bli beordrad? Är tanken på att någon tar hårt eller brutalt i dig lockande? Drömmer du kanske om att bli bunden?

Sexuell undergivenhet kan ta sig många olika uttryck, men gemensamt är att den som är sexuellt undergiven finner njutning eller upphetsning i att släppa kontrollen och ge någon annan makt över sig själv.

Det är dock viktigt att förstå att det är skillnad på fantasi och verklighet. Att tanken på att bli dominerad lockar betyder inte att man vill få den egna viljan överkörd. Att fantisera om hårda tag eller till och med våldtäkt betyder inte att man vill bli kränkt. Att tända på underkastelse betyder inte att man är emot jämställdhet. Innan man lyckas reda ut allt detta kan en undergiven sida av den egna sexualiteten vara mycket förvirrande.

Så hur ska man få det att gå ihop? Många väljer antagligen att förneka sin undergivenhet, något som jag inte tror är hälsosamt i längden. Andra tillåter sig att fantisera, men låter det stanna där. Sedan finns det ytterligare andra som leker rollspel av olika slag. Dominanslekar, lekar med makt och kontroll, kan vara ett sätt att leva ut sin undergivna sida och ge sig hän åt all den njutning som den kan erbjuda. Då kan man leka under säkra former och i samförstånd.

Jag tror att det finns en gnista av undergivenhet gömd inom mig. Någon gång, med en partner som jag känner mig trygg med, vill jag utforska den.

9 svar på “undergiven

 1. Vad spännande att du vet att du har en sådan gnista, det måste du ju prova att se om det kan vara något för dig!

  Själv skulle jag inte gilla att bli beordrad. Jag njuter av att se min partner njuta. Jag tycker om mycket hud mot min kropp. Det är sensuellt och det känns som man kommer nära. Men som du säger, om man förnekar något, då känner man väl inte till den sidan hos sig själv. Så kanske jag går och förnekar att jag vill ha något som jag inte vet att jag vill ha… ? =)

 2. Jag tror att det är genom utlevelse man lär känna sig själv. Om du på allvar tror att du förnekar en sådan sida av dig själv, så är mitt råd att lek och ha roligt! Se bara till att leken är säker och i samförstånd. Då märker du vad som känns bra och vad som inte gör det. Svårare än så är det inte.

  Jag tänker absolut utforska detta mer. Jag ska bara hitta någon att leka med först. =)

 3. Väl formulerat, tycker jag. Själv kan jag också ha fantasier om undergivenhet, fast jag verkar ha lagt dem på hyllan för ett tag sedan. Men jag tror att undergivenhet i det sexuella kan vara ett slags motvikt till ett alltför kontrollerande vardagsjag.

 4. Jag tänker inte på mig själv som kontrollerande men väl kontrollerad, men det kanske var det du menade? Dessutom känner jag att min yrkesroll kräver att jag tar mycket ansvar. Det kan mycket väl vara sådan saker som väcker en längtan efter att få släppa taget och låta någon annan bestämma. Å andra sidan finns det sexuellt undergivna som inte är kontrollfreaks eller chefer, så din teori är nog inte den enda möjliga förklaringen.

 5. Mm. Kontroll kan vara så mycket. Man gör så mycket för att känna sig trygg. Försöker vara ansvarig. Göra det rätta. Förstå hur allt fungerar. Analyserar och står i. Jag tror inte man behöver vara någon freak precis. Kanske tvärtom just en ansvarig och omhändertagande mänska…

 6. Intressant inlägg!

  Jag är definitivt undergiven sexuellt och vill gärna utforska den sidan mer- fast med rätt partner som vet vad det handlar om. Många är rädda att ”göra en illa” och vågar inte ”ta i”, även om man pratat om det innan.

  Good Luck!

 7. Hej och välkommen Lina! Det låter som att du inte bara är undergiven utan också har en masochistisk ådra. =) Jag önskar även dig lycka till med utforskandet!

Kommentarer är stängda.