Jag kan inte så mycket om fetischism, men för den som kan ännu mindre så kommer här en introduktionskurs. Om det är något som verkar tokigt eller om jag missar någon viktig poäng är det bara att hojta till.

Inom religionen är en fetisch ett föremål som är föremål för dyrkan eller tillbedjan. Ordet fördes över till det sexuella området i slutet av 1800-talet och används sedan dess även för att beteckna föremål med sexuell laddning.

Vanliga sexuella fetischer är skor, underkläder, korsetter, uniformer och andra klädesplagg. En variation på temat är att tända på klädesplaggets material istället för funktion. De klassiska fetisch-materialen är päls, sammet, siden och fjädrar, något som har utökats med gummi, lack och läder på senare år. Slutligen inkluderas också partialism, det vill säga sexuell fixering vid fötter, ben, hår, bröst eller andra kroppsdelar.

Det verkar också vara stor variation på vilken roll som fetischen spelar. Somliga tänder på att partnern bär fetischen och andra på att klä sig själva med sin fetisch. Ett exempel på det sistnämnda är transvestitisk fetischism, då någon tänder på crossdressing. För en del är fetischen något som gör partnern mer attraktiv eller som ger krydda åt den sexuella leken, för andra är fetischen upphetsande i sig, även utan en partner närvarande.

Fetischism verkar vara betydligt vanligare hos män än kvinnor. Enligt Folkhälsoinstitutets sexualvaneundersökning Sex i Sverige från 1996 har varannan man men bara var femte kvinna någon gång blivit sexuellt upphetsad av föremål som skor eller underkläder. När det gäller partialism hittar jag inga siffror, men har en känsla av att även det är vanligare hos män än kvinnor. Då verkar fetischen även vara kulturellt betingad; Västerländska män är fixerade vid stora bröst och afrikanska män vid stora bakar.

Man kan inte annat än förundras över den mänskliga sexualitetens stora variation!