arvsynd

– Jag är förlorad, men för er finns det fortfarande hopp.

Min mor avslöjar i förbifarten något om sin syn på kristen tro, sig själv och mig och mina syskon. Jag var kanske femton-sexton år gammal.

Jag funderade mycket på hennes ord och undrade vad det var för hemskt hon hade gjort som gjorde att hon inte längre var välkommen i himmelriket. Någon gång försökte jag fråga men hon gick i försvarsställning och jag anade ångest. Jag insåg att det här var något hon inte kunde prata om.

Jag hade räknat ut att hon var i tredje månaden med mig när hon gifte sig. Kanske var det detta, att hon hade haft sex före äktenskapet, som var det hemska? Jag försökte försiktigt beröra ämnet, men hon ville inte prata om det. Jag är dock inte så säker på att det var den stora synden.

Till slut fick jag helt enkelt acceptera att jag kommer aldrig att få veta. Det fyllde mig med en känsla av maktlöshet. Det fanns inget som kunde göras. Det enda var att ta ansvar för min egen tro och kristna leverne. Det blev viktigt för min mors skull. Jag tror att det är den främsta anledningen till att jag dröjde kvar i den kristna gemenskapen så länge trots att jag kände att jag inte hörde hemma där.

Detta knyter an till den psykologiafton som B med vänner hade för en tid sedan.

10 svar på “arvsynd

 1. Oj, mycket att bära på för dig och din mor. Spontant tänker jag: hur orkade ni? Men andra tanken blir att jag bar min, mammas, mormors och den anhöriges skuld och hemlighet länge. Man kan bära mer än man orkar länge. Jag tror att om man kan släppa taget, sluta bära och bara finnas är mycket vunnet. Du verkar ha gjort det. Det är skönt :)

 2. Mm, det är inte lätt att vara barn, vad folk än säger. Tänk om föräldrar anade hur ansvarskännande barn är, hur mycket skada såna (välmenande) ord kan göra.

  Oops nu blir jag utkastad från grannens nätverk, annars skulle jag skrivit mer!

 3. bless: Ja, jag tror faktiskt att jag har släppt taget. Att jag nu skriver om det och för första gången berättar för någon annan är nog också ett test för att se om det fortfarande finns något som känns tungt att bära. Glädjande nog så verkar det inte vara så.

 4. B: När du surfar på grannens nätverk tänker jag att du verkar ha en ganska skön och avslappnad inställning till ansvar. Kanske även du har släppt taget? =)

 5. Haha, jo, kanske. Eller så har jag formulerat nya, egna etiska regler..? Fast jag tampas nog fortfarande med ”för stor” ansvarskänsla då och då, jag känner mig t ex inte helt avslappnad med att ”stjäla” bredband (men allvarligt – är det inte lite som att man får plocka äpplen som hänger ut över staketet? Får man det förresten? Folk har alltid sagt att man får, men jag vet inte säkert) så jag ser det här nästan som en övning i att släppa på tyglarna lite :)

 6. Jag tror att det är olagligt att surfa på grannens bredband om man gör det avsiktligt. Om man göra det utan att vara medveten om det borde dock det juridiska ansvaret ligga på grannen.

  När det gäller det etiska tycker jag det beror lite på vad din granne har för typ av abonnemang. Om han eller hon betalar per GB så kostar ju ditt surfande pengar.

  Att man skulle få ta äpplen som hänger ut över staketet låter konstigt, men antagligen inte något som hamnar i domstol. Det tror jag inte att ditt användande av grannens bredband gör heller.

  Lycka till med släppa tyglarna-övningen! ;)

 7. Ja, det är inte solklart lagligt i alla fall, att sno bandbredd. Jag funderar på att sätta upp en lapp senare (jag vet ju inte vems det här är) med tack för lån av bredbandet, men tips om att säkerhetsskydda sin uppkoppling i fortsättningen. Det där med äpplena har jag hört av folk som har trädgård, så jag har alltid trott att det stämde :-/

  Finns det verkligen avtal där man betalar per GB? Jag har inte sett att comhem (som det här är) skulle ha det…

 8. Vilken lösning en bredbandsleverantör väljer beror nog på hur bredbandet distribueras. De som använder tele, kabel-tv eller fiber brukar leverera mot fast avgift. De som levererar via satellit eller 3G brukar sätta ett tak för hur mycket man får surfa för den fasta avgiften. För den som passerar taket gäller sedan rörlig avgift. Om du tror att det är comhem som är leverantör är det med andra ord inget att oroa sig för.

 9. Man får plocka äpplen som hänger utanför tomten. Till och med såga ner grenen om den hänger in på ens egen tomt.

  Om att kapa bredbandet så åligger det innehavaren att skydda sig mot intrång. Det har varit rättsfall om det i Malmö. På en gata där kunde man sätta sig i solensken på en parkbänk och surfa på huset brevids uppkoppling. Inget som uppmuntras att göra men det var inte olagligt. Om jag inte har fått allt om bakfoten, men det tror jag inte.

 10. Ok. Skönt att få veta vad som gäller med äpplen och bredband. =)

  Det är ju också ganska vanligt att både företag och privatpersoner avsiktligt delar med sig av sitt trådlösa bredband och erbjuder så kallade hot spots. Det vore märkligt om det skulle vara olagligt.

Kommentarer är stängda.