a friend in need is a friend indeed

Hur bemöter man en sörjande människas sorg?

Jag sörjer min mors bortgång, men känner mig lugn och känner att jag orkar bära sorgen. Samtidigt finns en risk att jag bär all världens bördor på mina egna axlar helt själv, och det behöver jag ju inte. Därför har jag berättat för andra om min sorg och har mötts av medkänsla och omtanke som jag tacksamt har tagit åt mig och låtit mig stärkas av.

Människor reagerar väldigt olika på min sorg. Många av de som har fått veta genom någon annan undviker ämnet. Kanske är de rädda för att säga något dumt, eller kanske vet de helt enkelt inte vad de ska säga eller göra?

Bland de som öppet visar sitt deltagande, finns det de som är riktigt tagna av tanken på att våra nära och kära inte är odödliga, och några har jag fått sätta mig ned med och berätta om omständigheterna, hur jag mår och vad jag känner för att de ska bli lugna. Andra är mindre känslosamma, beklagar sorgen och visar att de bryr sig.

Någon enstaka har talat om för mig hur jag borde känna, tänka eller göra. I vanliga fall skulle jag ha tyckt illa om det, men det känns så futtigt i sammanhanget att det bara har runnit av mig. De menar nog inte illa, utan tänker nog bara att de behöver bidra på något vis för att visa att de bryr sig.

Mest imponerad är jag av hur flera bekanta utanför min närmaste krets av vänner har visat omtanke och medkänsla. Det får mig att undra om de kan bli mer än bara bekanta.

Kanske är det så som det sägs att a friend in need is a friend indeed?

4 svar på “a friend in need is a friend indeed

  1. Oj då, beklagar verkligen (har inte varit hit på någon vecka så jag läste inte om sorgen förrän nu). Att förlora en förälder är ju ingen liten sak ens om det är väntat.

    Men det är skönt att höra att du tycks ha fått mångas öra och medkänsla. Strongt att du själv tar initiativ för att dela.

  2. …. vet inget bättre sätt än att låta dig veta att mina tankar är hos dig och är stolt över att du tar emot omgivningens hjälp och empati.
    Det är faktiskt inte så lätt.

    Skulle du vara här skulle jag krama dig.

Kommentarer är stängda.