Hur gör man om det inte finns några bra ord för att benämna en viss relation? Kanske du och jag har skapat något vi tycker fungerar bra, tillsammans och i de liv vi lever? Men så frågar någon vad vi har för relation och vi upptäcker att vi inte riktigt vet vad vi ska svara.

En variant är att tänja på gränserna för gamla begrepp. Det finns redan en del tänjningar, som kramkompis, knullkompis, öppet förhållande eller varför inte ”lekkamrat”? Och räcker det inte med ett extra ”knull” eller ”öppet” kanske man kan lägga till fler ord? Fast risken är förstås att det växer ut och slutar i något som liknar ett walesiskt bynamn. Det finns ju en humor i det, om än en rätt otymplig sådan.

Polysarna har ett intressant tillvägagångssätt. De tar gamla ord, som triad, kedja, linjär och satellit, och ger dem ny innebörd i relationssammanhang. Kul och antagligen helt adekvat!

Ytterligare en väg att vandra är den som relationsanarker väljer att gå. De säger att de inte överhuvudtaget definierar sina relationer. Jag har inte riktigt förstått vad det betyder, men gissar att det handlar mer om att inte sätta namn på saker och ting än att krama om någon som inte vill. Tanken är intressant, men gör nog inte omgivningen mindre förvirrad.