kärlekens fem språk

Enligt Gary Chapman, författare till boken Kärlekens fem språk, kan vi uttrycka vår kärlek till varandra genom (1) komplimanger, (2) tid för varandra, (3) gåvor, (4) tjänster och (5) fysisk beröring. Mer finns att läsa i en artikel på svts hemsida.

Mina föräldrar har aldrig sagt att de tycker om mig eller att de är stolta över mig. Inte heller kramade de mig eller gjorde mig några tjänster. Presenter hörde hemma på jul och födelsedagar, men endast då. Alla dessa språk saknade de. Men det återstående talade de desto mer.

Min mor valde att vara hemma en lång period av sitt liv när jag och mina syskon var små. Otaliga lördagskvällar ägnades åt sällskapsspel och på semestrarna vandrade vi i fjällen tillsammans.

Jag tror att jag alltid har förstått, om än omedvetet, att man genom att ge av sin tid visar någon sin kärlek. Än idag är det så jag visar min far att jag tycker om honom och han gör fortfarande på samma sätt mot mig.

Kanske är det förklaringen till att kärlekens affärer så ofta har varit förknippade med tålmodig väntan för mig. Jag har omedvetet tänkt att min tid är det vackraste jag kan ge och att det är självklart att man visar sin uppskattning på det sättet.