fem råd om personlig utveckling

Följande fem råd har varit och är fortfarande givande för mig i arbetet med min personliga utveckling.

  • Läs på. Uppfinn inte hjulet igen, utan se vad andra har tänkt och trott. Nätet är en guldgruva och med ett kritiskt förhållningssätt går det att sålla fram riktiga guldkorn. Att lära känna sig själv är viktigt, men introspektion kan inte användas för att ta reda på vilka egenskaper som delas med alla andra människor, med många eller några få och vilka som gör dig unik. Inte heller går det att säga vilka egenskaper som brukar höra ihop och vilka som inte brukar göra det, vilket kan vara bra att veta om du letar efter orsakssamband.
  • Skriv. Formulera dina tankar i text. Fyll ut luckorna i resonemangen och rannsaka logiken i dina val och levnadsregler. Är dina tankesätt rimliga, eller är de kognitiva förvrängningar?
  • Kommunicera. Våga ventilera dina tankar och dela med dig av den du är. Prata med människor från olika sociala, ekonomiska och kulturella bakgrunder och med människor som gör, tänker och är annorlunda. I sådana möten kan man bli medveten om sina omedvetna antaganden och upptäcka vad som går att tänka på på andra sätt.
  • Lyssna på den lilla rösten. Kunskap skapas genom bearbetning av existerande begreppsstrukturer och det är väldigt lätt att avfärda information som inte passar in som irrelevant när den i själva verket kan vara en öppning till en helt ny värld. Gör den lilla rösten och den naggande känslan av att något inte stämmer till din bundsförvant.
  • Experimentera. Pröva att göra saker på nya sätt. Genom utlevnad lär man känna sig själv.