självkänslostärkande åtgärder

För knappt ett år sedan gick jag igenom vad jag så här i efterhand väljer att kalla för en livskris. Under några omvälvande och mörka månader förpuppades jag för att sedan vakna upp trött, men med nya vackra vingar.

Jag jobbar fortfarande med att lära känna mig själv på nytt och bekanta mig med mina nya vingar, inte minst genom att uttrycka mig på denna blogg. Något som kommer åter gång på gång i mina inlägg och som jag har funderat mycket på under det senaste året är självkänsla och olika strategier för att stärka den.

Självkänsla är som bekant vetskapen om det egna värdet. Att ha låg självkänsla är ett problem eftersom man får det svar som man ropar efter; Vet man inte vad man förtjänar så ställer man inte de krav som behövs för att man ska få det.

Till de dåliga strategierna för att stärka sin självkänsla räknar jag till exempel prestation, vandalism, att marknadsföra sig som drömpartner eller sexatlet. Det finns en risk att andra människor känner sig utnyttjade om man beter sig på det sättet. Dessutom lämnar man ifrån sig kontrollen och man får en boost bara om andra ger en det. Huvudproblemet är dock att man blir bekräftad för något man gör och inte är; Frågan om det egna värdet kvarstår.

Bland de bra strategierna räknar jag att ta plats, framför allt känslomässigt, att värna sig själv mot övertramp, att umgås med människor som vill umgås med en själv, helst inte för det man gör utan för den man är, att göra sådant man vill göra för sin egen skull och att ta hand om sig själv. Då visar man nämligen för sig själv att man är värdefull. Dessutom ligger kontrollen i ens egna händer.

Då, för ett år sedan, nådde min självkänsla ett nytt lågvattenmärke, men efter att ha valt bort gamla strategier till förmån för nya kan jag meddela att det ser ut att bli en bra vår!